Michale na telefonie, też można przecinki wstawiać . Ja też takie potrawy lubię.
jak ma ci to sprawić przyjemność pisząc na telefonie było z tym trochę Problemu
MichalePoltromie ... czy jak ty się tam odmieniasz ... czy do tego twojego przepisu nie można by dodać choć jednego przecinka?
Dwie łyżeczki to nawet jak dla mnie za dużo choć kocham sól, a dziś miałam odsmażone z ziołami ziemniaczki, kefir i
Pieczone Ziemniaki na patelni
Składniki: ziemniaki 0.5 kg sól przyprawa do ziemniaków tłuszcz
Sposób przygotowania: kroimy ziemniaki na plasterki lejemy trochę tłuszczu na patelnie przyprawiamy ziemniaki jak chcecie ja 2 łyżeczki soli i garść przyprawy do ziemniaków smażymy aż będą chrupiące mniam
Boczek pieści podniebienia
Uwielbiany przez jednych, odrzucany przez innych – bez wątpienia boczek wzbudza kontrowersje. Czy naprawdę należy od razu z niego rezygnować? Z pewnością nie. Przede wszystkim warto zacząć od tego, że nie jesteśmy jedynym narodem, który uwielbia boczek. W wielu krajach (szczególnie w anglosaskim kręgu kulturowym) często podaje się go na śniadanie. Wówczas obok sadzonych jajek znajduje się wysmażony boczek w towarzystwie fasolki. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest bekonem. W rzeczywistości sam bekon zlokalizowany jest w pobliżu boczku, ale to dwa różne elementy tuszy. W tym wydaniu chętnie jadają go mieszkańcy USA. Kochają go tak bardzo, że od kilku lat organizują nawet największy na świecie festiwal bekonu. W lutym tego roku na Blue Ribbon Bacon Festival zjedzono 10 tysięcy funtów (4,5 tys. kg) bekonu przyrządzanego tradycyjnie i nowatorsko np. w czekoladzie.
Boczek ma wyjątkowo wiele zastosowań. Może stanowić podstawę bądź dodatek dania głównego – włoskie spaghetti z pancettą to jedno z popularniejszych dań w Italii. W towarzystwie suszonych śliwek, migdałów i szparagów często podawany jest jako wykwintna przekąska. Bywa też ważnym składnikiem zup. Wędzony nadaje smak grochówce, żurkowi, zupie fasolowej czy chrzanowej. Wiele osób uwielbia go w połączeniu z jajkami. Podawany jest też jako zasmażka do pierogów lub kapusty. Boczek doskonale smakuje też sam, zarówno w formie wędzonej, pieczonej, smażonej, grillowanej i gotowanej.
JAJECZNICA NA BEKONIE
Składniki:
4 jajka
4 plastry bekonu
łyżeczka oleju
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Patelnię posmarować olejem, rozgrzać i wyłożyć bekon. Na lekko zrumieniony wbić jajka, przykryć patelnię pokrywką i dalej smażyć na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
SMACZNEGO
Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
szklanka ryżu
60 dag jabłek
mleko
masło
cynamon
sól, cukier
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w wodzie i mleku dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła. Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Wstawić do piekarnika na 30-40 min.
Pucharowy deser
Składniki
* bita śmietana "Śnieżka"- 2 opakowania,
* mleko zimne- 400 ml.,
* galaretka wiśniowa-2 sztuki,
* galaretka cytrynowa-2 sztuki,
* woda gorąca do rozpuszczenia galaretek.
Etapy przygotowania
Przygotować różnokolorowe galaretki (ja użyłam 2 rodzai, ale można byłoby dać i 3)-wsypać każdy rodzaj do osobnego naczynia i zalać wrzątkiem (ja dałam trochę mniej wody, niż pisze to na opakowaniu, by szybciej stężała), dokładnie wymieszać i wystudzić, a potem wstawić do zamrażalnika lub wystawić w chłodne miejsce i pilnować, by za bardzo nie zamarzła.
W tym czasie ubić dokładnie (10 minut) 2 śmietany "Śnieżki" z bardzo zimnym mlekiem. Wyciągnąć galaretki z zamrażalnika, gdy mają odpowiednią konsystencję.
Naszykować pucharki i układać warstwami w nich śmietanę i różnokolorowe galaretki. Wierzch udekorować także nimi.
Deser wstawić na godzinę do lodówki do ochłodzenia
Sałatka z ananasem i selerem
Składniki
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 por
20 dkg szynki
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Seler, kukurydzę wrzucić do miseczki, dodać: ananas i szynkę pokrojone w kostkę, pora w cienkie plasterki, dodać majonez, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Leczo Najbardziej znane u nas węgierskie danie.
składniki:
3 papryki: czerwona, żółta i pomarańczowa
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
pieczarki
Sucha wędlina [myśliwska, góralska, śląska lub mięsko, lub jak w tym wypadku cielęce parówki]
3 łyżki oleju
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
3 łyżeczki mąki
przyrządzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić też pokrojoną w kostkę podsmażoną wędlinę. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna. Można zaprawić odrobiną mąki i wody.
uwagi:
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.
TIRAMISU
Na biszkopt:
Wielkość zależy od blaszki
6 jajek
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół.Nasączyć dolną część sokiem z ckuru lub miodem, i z wierzchu górną część likierem amaretto.
Na mase :
1/2 serka mascarpone
1/2 litra śmietanki kremówki 36%, a najlepiej tortowa 36%
2 śmietanki fix ( w proszku wielkość jak cukier waniliowy)
3 łyżki cukru pudru
WIERZCH MASY POSYPAĆ KAKAO PRZEZ DROBNE SITKO LUB CZEKOLADĄ
WYKONANIE:
Śmietane 36%, śmietane fix i cukier puder ubić na sztywno mikserem.Serek Mascarpone wkładać do ubitej śmietany.Porcjami i bardzo delikatnie miksować.1/2 masy wyłożyć na dolną część biszkoptu, przykryć drugą częścią i na wierzch wyłożyć drugą część masy.Do ciasta można dodać brzoskwinie cienko pokrojone, ułożyć na masie zarówno w środku placków jak i na wierzchu.Przy dodaniu brzoskwin uważać z nawilżaniem biszkoptu.
Ciasto wiśniowe z pianką cappuccino
Biszkopt kakaowy z 4 jajek.
Masa wiśniowa
300 ml kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 galaretki wiśniowe,
1 szklanka zmiksowanych wiśni,
2 galaretki rozpuścić w 300ml wody lub soku z kompotu, odstawić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie, wylać na biszkopt.
(biszkopt nasączyłam sokiem z wiśni i alkoholem)
Pianka cappuccino
300 ml kremówki,
1 "Śnieżka",
3 łyżki cukru pudru,
25g cappuccino,
2 łyżki żelatyny
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i "Śnieżką" na sztywno, pod koniec ubijania dodać cappuccino. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do pianki.
wyłożyć na masę wiśniową
PYCHOTKA
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
½ kostki masła
½ kostki margaryny
1 słoik powideł
Sposób wykonania:
Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.
Owocowy duet
Przepis na ciasto drożdżowe wzięłam stąd
http://gotowanie.onet.pl/13242,druk.html
Potem tylko wystarczy powciskać owoce: truskawki i wiśnie, oraz pokrojony rabarbar.