Piszmy tu o naszych winnych smakach, o swoich sposobach, patentach na dobre wino i nalewki.
Polecajmy wszelkie trunki w których zagustowaliśmy.
Na pierwszy ogień mój patent trenowany już kolejny rok.
Wino wieloowocowe – pełen bukiet ogrodowy – na dochodzenie.
Nastaw na matce drożdżowej - Burgund lub Cherry lub Malaga, plus pożywka.
Docelowy skład nastawu 18 l moszczu w 20 l butli. Główna, burzliwa fermentacja przebiegała w lipcu, w butli wypełnionej w 2/3.
Rozpocząłem od słodkiego soku z sokownika, z czerwcowych truskawek porzeczek czarnych, czerwonych i białych . Sok taki wlewamy do butli po ostudzeniu. Jest to optymalny początek fermentacji bo na naturalnie pasteryzowanym soku co daje pewność rozwoju szlachetnych drożdży.
Przez całe lato i jesień dodawałem poziomki. Były też soczki z malin, brzoskwiń, jabłek, wiśni i gruszek.
Jesienią dodałem słodzony sok z jeżyn i owoce aronii do pełna.
Co 2 tygodnie kontrolowałem słodkość nastawu i uzupełniałem cukier.
Aby drożdże miały co robić kontrolowany smak nastawu winien być conajmniej lekko słodki.
Zatem na początku fermentacji dodajemy przestudzony syrop z cukru lub słodki sok, a pod koniec cukier, syrop – melasę drzewa chlebowego lub z buraków cukrowych, miody i umyte owoce.
Ostatnio edytowany przez furnam (2013-01-20 23:05:43)
Offline
Wino Wermut (Vermouth)
1 kg ryżu
3 kg cukru
7 litrów wody przegotować, ostudzić, dodać cukier.
8 sztuk goździków
8 sztuk ziela angielskiego
5 deko świeżych zwykłych drożdży
20 rodzynek
szczypta piołunu, cynamonu i tymianku
2 sztuki gałki muszkatołowej (utartej)
2 cytryny ze skorkami, sparzyć, pokroić na kawałki
6 tygodni stać, zlać, zostawić do wyklarowania.
Na fotce jest jeszcze nie sklarowane, w małej butelce winko ośmioletnie, nabrało żółtego koloru, wino młode ma jaśniejszy kolor. Jak zrobię lepszą fotkę to wrzucę
Offline
Dziękujemy za wermut Ecoli
- przepis w sam raz na zimowy nastaw.
Ja z kolei polecam zakupić Muskatel de Setubal.
Miałem okazje pić orginał przywieziony z Portugalii - pycha.
Bywa w Biedronce i Macro, również z Mołdawii gdzieś widziałem, i zapewnie w sklepach winnych.
http://bonkowski.wordpress.com/2011/06/ … -maj-2011/
Offline
Nastawiłem cytrynówkę wg
http://przesmacznie.blogspot.com/2012/1 … nowka.html
Będzie testowana w Duszonych Zdrojach.
Offline
Nalewka z aronii - „Aroniówka”
Skład:
2 kg aronii
250 liści wiśni (zebrać we wrześniu lub wcześniej)
1,5 l wody
1kg cukru ( w przepisie był 1,5 kg, ale wydaje mi się, że za dużo), dosładzać miodem
Sok z 2 cytryn ( w przepisie była 1 łyżka kwasku cytrynowego)
Wykonanie:
Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 min. Pozostawić na 24 h do ostygnięcia. Przecedzić i dolać 1,2 l spirytusu ( w przepisie było 1l, ale wg mnie jest za słaba).
Degustacja na spotkaniu forumowym.
Offline
Chwal się chwal, PoWieF-owa ekipa pomoże Ci wypić
A u mnie na topie zeszłoroczne wino aroniowe z dodatkiem malin i cytryn. Jest pyszne tylko nieco ciężkie. Za to w tym roku ptaki wygrały i zjadły wszystkie owoce. Mam tylko małą butlę wina z czarnej porzeczki.
Offline
Zatem
POMOŻECIE ?
POMOŻEMY !
Jeśli nie w Popdłabskiem, to u Robaczka albo tu dla sybarytów z wygodami:
http://www.podbukami.pl/atrakcje.html
Offline