PRZEPIS NA PIZZE
CIASTO: 2 szklanki mąki,3/4 dag.drożdży,3łyzki oleju lub oliwy,szczypta soli,szklanka wody lub mleka.
Pokrojone drożdże rozpuścić w letniej wodzie lub mleku,zamieszać z mąką i solą.Wyrabiać i wlewać
olej i dalej wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie .Przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia (20-30
minut).Gdy się podwoi objętość ,rozwałkować je na placek o grubości 3 -10 mm.Włożyć formę
i zrobić brzegi.
WIERZCH:Sos pomidorowy lub pomidory,oliwa z oliwek ,żółty ser,łyżka ziół,papryka żółta i czerwona,
cebula,pieczarki,mogą też być brokuły,i plasterki roszponki.
Spód smarujemy oliwą,wykładamy sosem pomidorowym lub ketchupem,posypujemy ziołami.
Ułożyć pokrojone warzywa.Posypać żółtym serem i wstawić całość do piekarnika.
PIZZE na takim cieście pieczemy w temperaturze 190 stopni ,około 20 minut ,aż ciasto się
zarumieni i ser stopnieje.
Offline
WARZYWNE PLACUSZKI
Składniki:1 szklanka mleka,1 jajko ,ok 15 dag mąki ,łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.
Dodatki:pokrojona w drobną kostkę papryka i cebula ,starty żółty ser,kukurydza z puszki ,natka pietruszki
Do gotowego ciasta wsypujemy dowolne dodatki i smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują z ostrą salsą lub keczupem.
Offline
Ciasto - Krówka
Ciasto:
0,5 kg mąki
½ szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 margaryna
krem:
0,5 litra śmietany kremówki
½ szklanki cukru pudru
4 śmietan fixy
polewa:
1 puszka mleka słodkiego skondensowanego
paczka orzechów włoskich
Przyrządzenie:
Składniki ciasta zgniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremową ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietano fixy. Gdy jest bardzo ciepło można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w wodzie ok 1/3 szklanki. Przykładamy ubitą śmietaną ciasta.
Puszkę mleka stawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny - powinien się zrobić karmel (ważne, żeby przez cały czas gotowania cała puszka była pod wodą, inaczej na dole się przypali, a na górze pozostanie płynne mleko), ostrożnie robimy mały otworek i wylewamy na ciasto, posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Offline
Sernik z Brzoskwiniami
Na ciasto :
5 żółtek
kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
kilo zmielonego sera
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
brzoskwinie pokrojone na kawałki
Piana:
6 białek
pół szklanki cukru
WYKONANIE:
Składniki na ciasto zagnieść i powstałą masę podzielić na 2 części.Jedną wyłożyć na blachę, a drugą umieścić w lodówce.Składniki masy serowej połączyć ze sobą .Masę wyłożyć na warstwie ciasta .Na masę serową ułożyć brzoskwnie pokrojone . Na koniec ubić pianę z białek i cukru .Wyłożyć na wierzch.Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wyłożonej pianie
Offline
Deser na zimno
1 k. Margaryny
1szkl. cukru
4 jajka (– sparzyć wrzątkiem)
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1 łyżka kakao
9 łyżeczek żelatyny
2 galaretki
owoce
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać ubite białka, żelatynę rozpuszczoną w mleku. Połowę masy wyłożyć na mała tortownicę, a drugą część szybko zmieszać z kakao i wyłożyć na zastygłą masę waniliową. Deser przybrać owocami, a na wierzch wylać galaretkę.
Gdyby masa zaczęła się ważyć użyć blendera, i choć straci na puszystości będzie smakowało wyśmienicie.
Offline
To schab karkowy zapleciony w warkocz
Kroimy mięso w paski wzdłuż schabu, rozbijamy lekko i pleciemy warkocze. Przyprawiamy tym czym kto lubi, przysmażamy na rumiano. Potem możemy upiec jeszcze w piekarniku albo poddusić w garnku z małą ilością wody.
Offline
Owocowy duet
Przepis na ciasto drożdżowe wzięłam stąd
http://gotowanie.onet.pl/13242,druk.html
Potem tylko wystarczy powciskać owoce: truskawki i wiśnie, oraz pokrojony rabarbar.
Offline
PYCHOTKA
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
½ kostki masła
½ kostki margaryny
1 słoik powideł
Sposób wykonania:
Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.
Offline
Ciasto wiśniowe z pianką cappuccino
Biszkopt kakaowy z 4 jajek.
Masa wiśniowa
300 ml kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 galaretki wiśniowe,
1 szklanka zmiksowanych wiśni,
2 galaretki rozpuścić w 300ml wody lub soku z kompotu, odstawić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie, wylać na biszkopt.
(biszkopt nasączyłam sokiem z wiśni i alkoholem)
Pianka cappuccino
300 ml kremówki,
1 "Śnieżka",
3 łyżki cukru pudru,
25g cappuccino,
2 łyżki żelatyny
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i "Śnieżką" na sztywno, pod koniec ubijania dodać cappuccino. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do pianki.
wyłożyć na masę wiśniową
Offline
TIRAMISU
Na biszkopt:
Wielkość zależy od blaszki
6 jajek
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół.Nasączyć dolną część sokiem z ckuru lub miodem, i z wierzchu górną część likierem amaretto.
Na mase :
1/2 serka mascarpone
1/2 litra śmietanki kremówki 36%, a najlepiej tortowa 36%
2 śmietanki fix ( w proszku wielkość jak cukier waniliowy)
3 łyżki cukru pudru
WIERZCH MASY POSYPAĆ KAKAO PRZEZ DROBNE SITKO LUB CZEKOLADĄ
WYKONANIE:
Śmietane 36%, śmietane fix i cukier puder ubić na sztywno mikserem.Serek Mascarpone wkładać do ubitej śmietany.Porcjami i bardzo delikatnie miksować.1/2 masy wyłożyć na dolną część biszkoptu, przykryć drugą częścią i na wierzch wyłożyć drugą część masy.Do ciasta można dodać brzoskwinie cienko pokrojone, ułożyć na masie zarówno w środku placków jak i na wierzchu.Przy dodaniu brzoskwin uważać z nawilżaniem biszkoptu.
Offline
Leczo Najbardziej znane u nas węgierskie danie.
składniki:
3 papryki: czerwona, żółta i pomarańczowa
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
pieczarki
Sucha wędlina [myśliwska, góralska, śląska lub mięsko, lub jak w tym wypadku cielęce parówki]
3 łyżki oleju
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
3 łyżeczki mąki
przyrządzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić też pokrojoną w kostkę podsmażoną wędlinę. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna. Można zaprawić odrobiną mąki i wody.
uwagi:
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.
Offline